Allt du behöver veta om koldioxid R744

Här får du lära dig allt du behöver veta om koldioxid R744. Vi tar upp dess fördelar, nackdelar, hur det påverkas av EU:s regleringar och varför köldmediet är ett miljövänligt val.

Koldioxid R744, även kallat CO2, finns naturligt i atmosfären och ingår därför i kategorin naturliga köldmedier. Köldmediet används vanligtvis till transportkylning, butikskyla, industrikyla och i mobila luftkonditioneringar. Den låga avdunstningstemperaturen på -50°C gör även köldmediet till ett populärt val i frysenheter. Koldioxid R744 används ofta tillsammans med ammoniak R717 och kan ersätta de syntetiska köldmedierna R22, R134a och R404a.

Koldioxid R744 – ett miljövänligt köldmedium

Syntetiska köldmedier begränsas allt kraftigare av EU då de påverkar den globala uppvärmningen negativt och släpper ifrån sig PFAS. EU har därför beslutat att fasa ut syntetiska köldmedier med hjälp av den uppdaterade f-gasförordnigen och förslaget att förbjuda PFAS. Därför måste du som fastighetsägare, konsult eller installatör snabbt gå över till naturliga köldmedier, exempelvis koldioxid.

 

Enligt Allt om F-gas har koldioxid 1 i GWP-värde. Det betyder att köldmediets påverkan på klimatet inte ökar med åren och därmed inte skadar planeten på samma sätt som de syntetiska alternativen gör. Anläggningar med R744 är därför mer miljövänliga och hållbara än processer med f-gaser. Dessutom utsöndrar inte koldioxid R744 några skadliga ämnen som PFAS eller TFA och är fri från både färg och lukt.

Läs mer om andra naturliga köldmedier här.

 

Koldioxid R744 och energieffektivitet

Tack vare köldmediets goda förmåga att absorbera, överföra och avge värme bidrar koldioxid R744 till snabbare och mer energieffektiv kylning. Köldmediets höga tryck, termiska förmåga och låga fukthalt gör också att CO2 klarar av drift i smalare rör, mindre aggregat och det har heller inte någon korroderande effekt på systemet.

 

Nackdelar med koldioxid R744

Trots sina fördelar finns det även nackdelar med att använda koldioxid som köldmedium. En av bristerna är att effektiviteten försämras drastiskt ju närmare den låga kritiska temperaturen (31ᵒC) som gasen kommer. Det höga trycket kräver också speciellt utformade kylsystem och är ofta dyrare än enheter som drivs med andra naturliga köldmedier.

Men är det inte välkänt att koldioxidutsläpp har en negativ påverkan på miljön? Koldioxidutsläpp från förbränning av fossila bränslen är fortfarande dåligt för vår planet. Men inom kyl- och värmebranschen är koldioxid i sin rena form R744 (GWP 1) ett mycket mer miljövänligt alternativ jämfört med syntetiska köldmedier som R134a (GWP 1430) eller R404a (GWP 3902). Därför räknas R744 som ett naturligt köldmedium.

Är du intresserad av att ställa om till naturliga köldmedier som koldioxid R744? Kontakta oss på info@enrad.se så hjälper vi till.

Läs mer om andra köldmedier:
Propen R1270
Ammoniak R717
Propan R290
Isobutan R600A

Annan läsning:
GWP-värde och hur det beräknas
Kylaggregat och användningsområden

 

Lär dig mer i vår podd 1,5 grader

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

 

Kundcase