Lär dig mer om naturliga köldmedier
Geoenergi – Grön värme och kyla under jord
Bergvärme känner de flesta till. Men visste du att det finns massor av lagrad energi i jorden, i grundvattnet och i våra sjöar och vattendrag. Och visste du att man lika gärna kan utvinna kyla där?
Olika värmesystem – från energieffektivitet till klimatavtryck
För kommersiella och privata fastighetsägare finns det många olika värmesystem att välja emellan. Med hårdnande lagkrav och ambitiösare klimatmål både nationellt och inom EU har fokuset ökat på energieffektivitet, energiprestanda och klimatpåverkan.
Köldmedium i värmepumpar – valen när EU gasar
Värmepumpar är på stark frammarsch och EU vill storsatsa på värmepumpar för att möta klimatkrisen och klara energibehoven framgent. I den här artikeln går vi igenom köldmedium för värmepumpar och framtiden för tekniken.
PFAS i köldmedier
De senaste åren har det rapporterats mycket om utbredningen av PFAS-kemikalier i allt från vatten till maten vi äter och kläderna vi har på oss. F-gaser innehåller PFAS. Hälso- och samhällskostnaderna för PFAS-föroreningar är enorma.
Världsmarknaden för naturliga köldmedier
Världsmarknaden för naturliga köldmedier fortsätter att växa kraftigt på bekostnad av syntetiska köldmedier. Enligt Fortune Business Insights ser framtiden mycket ljus ut, till exempel satsar både Kina och Indien mycket på R290 (propan) i nya luftkonditioneringssystem.
EU:s gröna giv – klimatvänliga köldmedium centralt
Enligt den gröna given (alla 27 medlemsländer har skrivit på) så ska EU bli världens första helt klimatneutrala region till 2050 och utsläppen av växthusgaser ska år 2030 vara minst 55% lägre jämfört med nivåerna 1990. Hur ser vägen dit ut?
GWP-värde för köldmedium
I takt med hårdare regleringar kring växthusgasutsläpp och alarmerande klimatrapporter har GWP (Global Warming Potential) och koldioxidekvivalenter kommit rejält på tapeten. För köldmedier och dess klimatpåverkan är GWP-värdet avgörande. Läs mer!
Kylaggregat och användningsområden
Kommersiella kylaggregat finns inom väldigt många sektorer och är satta att upprätthålla optimala förhållanden för en mängd produkter och processer – från livsmedel till mediciner. I den här artikeln går vi inom olika typer av kylaggregat och vilken roll de spelar.
Sänk elkostnaderna med energieffektivisering
De senaste åren har det debatterats högt och lågt kring hur vi ska möta vårt enorma behov av energi. Förslagen har avlöst varandra och det kan vara svårt att veta vilken åtgärd som faktiskt är den bästa. Lär dig mer om energieffektivisering och smarta åtgärder.
EU skärper f-gasförordningen
EU har preliminärt beslutat att skärpa f-gasförordningen. Vad innebär det för dig inom kyla och värme? För många innebär skärpningen stora förändringar på kort tid som kan vara kritiska för din verksamhet. Lär dig mer om f-gasförordningen i denna artikel och podd.
AI för kyla och värme
Hur kan AI hjälpa oss att kyla och värma fastigheter på ett smartare sätt? Den frågan diskuterar vi med AI-experten Christian Johansson som är vd på NODA Intelligent Systems. Läs mer i vår artikel eller lyssna på hela podd-avsnittet.
Vätgas och framtiden
Vätgas är ett omdebatterat ämne i frågan om alternativa energikällor. I senaste avsnittet av 1,5 grader-podden får vi lära oss mer om vätgas som energikälla och varför det är så viktigt för en hållbar framtid. Podden är också sammanfattad i en artikel.
Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi
Nu kommer de nya reglerna för EU:s taxonomiförordning. Kommer ditt företag gynnas eller straffas av reglerna? Robert Vangstad, expert på EU-taxonomi, hjälper dig att navigera bland regelverken och förstå hur ditt företag påverkas. Läs artikeln eller lyssna på podden!
Propan R290 – allt du behöver veta
I den här artikeln lär du dig om för- och nackdelar med propan R290, vilka lagar som påverkar användandet av köldmedier. Propan R290 är en kolvätegas och ett så kallat naturligt köldmedium och propan används i många typer av applikationer.
Propen R1270 – allt du behöver veta
Propen R1270, eller propylene R1270, är ett av många naturliga köldmedier. Det används i värmepumpar och olika kyl- och luftkonditioneringsanläggningar. Köldmediet lämpar sig speciellt bra för t.ex. kyla i matbutiker eller i industrier.
Isobutan R600A – allt du behöver veta
Isobutan R600A är ett kolvätebaserat köldmedium som ofta används i kyl- och frysapplikationer för hushållskylning och kommersiell kylning. Köldmediet har blivit ett populärt val tack vare dess höga termiska ledningsförmåga.
Ammoniak R717 – allt du behöver veta
Ammoniak R717 är ett naturligt köldmedium som består av en kväve- och väteblandning. Köldmediet används idag främst inom industriell kyla, kommersiell kyla och livsmedelsförvaring på grund av dess goda kylegenskaper och energieffektivitet.
Vi har arbetat med propan i över 15 år
I över 15 år har vi utvecklat aggregaten till den höga standard de har idag. Det finns ingen annan i Sverige som jobbat dedikerat så länge med det naturliga köldmediet propan.
På vår hemsida hittar du massor av kunskap från våra experter i form av artiklar, podd och utbildningsfilmer. Hittar du inte det du söker, finns vi bara ett samtal bort.