Allt du behöver veta om propen R1270

I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta om propen R1270. Vi tar upp dess fördelar och nackdelar, hur lagar påverkar användningen av köldmediet och varför propen R1270 är en bra investering för miljön.
Propen R1270, eller propylene R1270, är ett av många naturliga köldmedier. Det används i värmepumpar och olika kyl- och luftkonditioneringsanläggningar. Köldmediet lämpar sig speciellt bra för t.ex. kyla i matbutiker eller i industrier. Propylene/propen R1270 kan ersätta syntetiska köldmedier som R22 och R502 och tillhör samma grupp som propan R290 och isobutan R600A.

Propen R1270 – ett miljövänligt köldmedium

Köldmedier som propen R1270 är ett de mest miljövänliga alternativen på marknaden tack vare sitt låga GWP-värde och minimala påverkan på klimatet.

Enligt Allt om F-gas har propen R1270 en Global Warming Potential på 1 GWP på 20 år. Dessutom är propen R1270 en helt naturlig gas som inte släpper ifrån sig varken PFAS-ämnen eller TFA vilket många syntetiska köldmedier gör. Syntetiska köldmedier kommer nu att börja fasas ut efter beslut från EU och därför är det viktigt att gå över till att använda naturliga köldmedier. Även SKVP stödjer användandet av naturliga köldmedier.

Läs mer om andra naturliga köldmedier.

 

Propen R1270 och energieffektivitet

Propen R1270 är ett energieffektivt köldmedium som absorberar och avger värme snabbt. Därför krävs det en mindre mängd gas för att kyla ner en specifik yta. Mindre mängd köldmedium bidrar till lägre energiförbrukning och minskade driftskostnader.

 

Nackdelar med propen R1270

Finns det några nackdelar med propen R1270? Propen R1270 är lättantändlig och förr fanns det därför en del oro för att använda propen. Men i dagens läge är säkerheten i kyl- och värmeaggregat hög och det finns tydliga regelverk kring hanteringen vilket gör det till ett säkert köldmedium.

För dig som funderar på att använda propen R1270 är det därför viktigt att veta att alla anläggningar måste ha rätt säkerhetsanordningar, som gasdetektorer och ventilationssystem för att säkerhetsställa att risken för brand minimeras. De strikta säkerhetskraven gör att anläggningar som använder brandfarliga köldmedier som propen R1270 är mycket säkra.

 

Är du intresserad av att ställa om till naturliga köldmedier som propen R1270? Kontakta oss på info@enrad.se så hjälper vi till.

Läs mer om andra naturliga köldmedier:
Propan R290
Ammoniak R717
Koldioxid R744
Isobutan R600A

Annan läsning:
GWP-värde och hur det beräknas
Kylaggregat och användningsområden

 

Lär dig mer i vår podd 1,5 grader

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

 

Kundcase

Dimensionera och läs allt om våra aggregat i Enrad Select

I Enrad Select kan du: 
  1. Använda vårt beräkningsprogram för prediktivt arbete på kyl- och värmesystem
  2. Dimensionera värmepumpar och kylmaskiner
  3. Hitta all dokumentation på våra maskiner
  4. Läsa mer om installation och igångkörning
  5. Se utbildande filmer på hur du ställer in samt testar gasdetektor och högtryckswatt
  6. Dimensionera utloppsledning och ventilation