Nya certifieringskrav på köldmedier
De naturliga köldmedierna så som propan, ammoniak och koldioxid blir allt viktigare, särskilt efter EU:s nya F-gasförordning. Det har gjort att man även kommit med helt nya regler kring certifiering för både enskilda tekniker och företag.
Men nu frågar sig hela branschen, vad är det som gäller egentligen? Vilken utbildning måste vi gå? Vilka krav finns för certifiering? Och när måste allt vara genomfört?
En av dem som kan hjälpa oss en bit på väg i att reda ut det här frågorna är Anne-Lee Bertenstam, certifieringsansvarig för köldmedier och F-gas på Incert AB.
Varmt välkomna in och lyssna på ett mycket intressant avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lyssna
Nya certifieringskrav på köldmedier
Naturliga köldmedier som propan, ammoniak och koldioxid blir allt vanligare – särskilt efter den uppdaterade f-gasförordningen. Det har lett till nya regler för certifiering av kyltekniker och företag inom värme och kyla.
I poddavsnittet “Nya certifieringskrav på köldmedier” gästas vi av Anne-Lee Bertenstam, certifieringsingenjör på INCERT, som ansvarar för certifieringar kopplade till f-gasförordningen. Hon och Andreas Bäckäng, VD på Enrad, diskuterar de nya certifieringarna och vad de innebär för dig som arbetar i branschen.
Läs sammanfattningen nedan eller lyssna på avsnittet för att få hela bilden.
Branschen genomgår en stor förändring
Om du jobbar inom värme och kyla har du säkert märkt att mycket är i rörelse, särskilt med den uppdaterade f-gasförordningen. Anne-Lee och Andreas deltog nyligen på KVP-dagen, en konferens där lagstiftning och regler togs upp som en stor diskussionspunkt. En rad frågor väcktes om tolkningar och hur nya krav påverkar branschen.
Andreas lyfter även en höjdpunkt från KVP-dagen: Enrad utsågs till Årets Kyl- och Värmepumpsföretag. Han beskriver det som en stolt och oförglömlig stund för företaget.
De nya certifieringskraven innebär bland annat att naturliga köldmedier, som tidigare inte reglerats på samma sätt som syntetiska, nu omfattas. Andreas ser positivt på förändringen och säger att Enrad länge utbildat sina kunder i naturliga köldmedier. Han tycker att de nya reglerna skapar tydligare riktlinjer för vad som gäller.
Så här förändras certifieringarna – med deadline under 2025
Den nya lagstiftningen trädde i kraft den 29 september 2024, och fram till den 29 september 2025 måste nya certifieringsprogram vara på plats.
Anne-Lee förklarar att de nuvarande certifieringskategorierna 1–5 kommer att ersättas med nya, A–E. Här är vad de gamla och nya kategorierna innebär:
Nuvarande kategorier (1–5):
Kategori 1: Allt arbete med f-gaser i stationär utrustning.
Kategori 2: Arbeten med f-gaser upp till 3 kg i fyllnadsgrad i stationär utrustning.
Kategori 3: Tömning av utrustning.
Kategori 4: Läcksökning.
Kategori 5: Mobila AC-system och AC i fordon (ett svenskt särkrav).
Nya kategorier (A–E):
Certifikat A1 och A2: För arbete med HFC och HFO. A1 gäller alla maskiner, medan A2 begränsas till max 3 kg i fyllnadsgrad (eller 6 kg om hermetiskt sluten och märkt).
Certifikat B: För arbete med koldioxid.
Certifikat C: För arbete med ammoniak.
Certifikat D: För återvinning av f-gaser, upp till 3 kg (eller 6 kg för hermetiskt sluten och märkt utrustning).
Certifikat E: För läcksökning utan intrång i köldmediekretsen.
De nya certifikaten kommer att vara likadana inom hela EU, vilket innebär att ett certifikat från Sverige gäller i andra medlemsländer och vice versa.
Vad gäller för att ett företag ska få ett certifikat?
Förutom att kyltekniker behöver personliga certifikat, krävs också företagscertifikat. Anne-Lee understryker att detta handlar om att ansvaret för jobbet ska ligga på företaget och inte på individen.
För att ett företag ska få certifiering måste följande vara på plats:
- Certifierad personal för uppgifterna som ska utföras.
- Tillgång till rätt utrustning för att arbetet ska kunna ske korrekt.
- Rutiner som säkerställer att arbetet utförs på rätt sätt.
Tidigare har företagscertifikat endast gällt för f-gaser, men nu omfattar de även naturliga köldmedier. Andreas tycker att förändringen är nödvändig för att skapa säkrare arbetsförhållanden och en mer hållbar bransch.
En stor utmaning när tusentals kyltekniker ska utbildas och certifieras
Det finns ett mål inom EU att installera 60 miljoner värmepumpar innan år 2030. En stor del av dessa kommer att använda naturliga köldmedier. Det innebär att behovet av certifierade kyltekniker och företag kommer att öka kraftigt framöver.
Anne-Lee berättar att du som idag har certifikat enligt de gamla kategorierna 1–5 fortfarande får arbeta med f-gaser fram till den 12 mars 2027. Därefter måste du gå en repetitionskurs för att uppdatera ditt certifikat och lära dig arbeta säkert med naturliga köldmedier.
Eftersom många kunder inte kommer vilja investera i anläggningar med f-gaser som kanske blir obrukbara inom några år, är det klokt att redan nu utbilda dig inom naturliga köldmedier och ta de nya certifikaten.
Har du inte den kompetensen på ditt företag är det hög tid att fundera på hur ni ska uppdatera er kunskap, så att ni kan ta de nya certifikaten så snart som möjligt, säger Anne-Lee.
På Enrad Academy hittar du utbildningar inom naturliga köldmedier.
Nya krav på utbildning – riskanalys ett måste
Idag utbildar sig många kyltekniker genom VVS- och fastighetsutbildningen på gymnasiet. Tyvärr är det väldigt få som väljer inriktningen kyl- och värmepumpstekniker, vilket innebär att många fler kyltekniker behövs. Redan där uppstår en kompetenslucka som måste fyllas om vi ska nå EU-målen.
Utöver detta berättar Anne-Lee att det tyvärr också saknas utbildningsplatser. För den som vill utbilda sig finns det få alternativ i dagsläget. Samtidigt arbetar INCERTS certifieringscenter just nu med att utveckla sina utbildningar för att möta de nya kraven.
Även Enrad planerar att vidareutveckla sina egna kurser så att de lever upp till de nya certifieringskraven.
Tidigare har kyltekniker kunnat certifiera sig utan krav på utbildning. Man bedömde då enbart om den sökande klarade de praktiska och teoretiska kunskapskraven. Men eftersom naturliga köldmedier innebär en större risk krävs det nu utbildning innan du kan genomföra det praktiska certifieringstestet.
Anne-Lee förklarar att en av de viktigaste förändringarna i de nya kriterierna är kravet på att kunna utföra en riskanalys. Om du inte behärskar detta, kommer du inte att få genomföra det praktiska provet.
Svårt att nå ut med information till alla – men ansvaret ligger alltid på företaget
Andreas frågar Anne-Lee om hon får många frågor kring de nya kraven, eftersom han själv upplever att kunskapen om dessa är låg. Anne-Lee svarar att hon faktiskt får alldeles för få frågor och menar att det saknas resurser för att kunna informera på ett tillräckligt sätt.
Hon förklarar att det formellt sett är Naturvårdsverkets ansvar att se till att informationen når ut, eftersom de är den beslutande myndigheten. Samtidigt har även branschföreningar ett stort ansvar, och de arbetar redan hårt med att sprida information om de nya lagarna.
Det är alltså flera parter som delar ansvaret för att informera. Men i slutändan är det du som arbetar inom området som har skyldigheten att hålla dig uppdaterad om lagstiftningar som påverkar ditt arbete.
Andreas kommenterar att det känns som ett heltidsjobb att både absorbera och hålla koll på alla omställningar. Här kan Enrad fungera som en hjälpande hand genom sin podd, artiklar och utbildningar om naturliga köldmedier.
För oss handlar det om att stötta våra kunder och se till att de är med på tåget, förklarar han.
En positiv förändring för branschen
Trots utmaningarna vill Andreas avsluta med att lyfta fram fördelarna med de nya certifieringskraven. En säkrare bransch och ökad kompetens är ett stort steg framåt.
“Detta är en positiv förändring för branschen. Ni behöver bara se över er utrustning, skaffa certifikaten och sedan är ni på rätt väg,” säger han.
Vill du veta mer om de nya certifieringskraven? Lyssna på poddavsnittet där vi går igenom ännu mer detaljer. Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet av att utveckla energieffektiva kyl- och värmesystem som använder naturliga köldmedier. Hör av dig till oss på info@enrad.se om du har några frågor.
Digitala utbildningar
Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?
I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.
Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?
Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.