Allt du behöver veta om CO2 R744
Vill du lära dig mer om CO2 R744? Det här avsnittet är fullpackat med kunskap för dig som är konsult, fastighetsägare eller installatör.
Lyssna och lär dig mer om:
- För- och nackdelarna med CO2 R744
- Regelverken vid projektering och installation av CO2 R744
- Hur du arbetar med service och underhåll samt eftermarknad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lyssna
Allt du behöver veta om CO2 R744
Vilka fördelar och nackdelar har det naturliga köldmediet CO2 R744? Vilka regler finns det och vad ska man tänka på när det gäller service och underhåll?
De frågorna och många fler får du svar på i poddavsnittet “Allt du behöver veta om CO2 R744” med Jörgen Rogstam, VD och grundare av EKA, samt Andreas Bäckäng, VD på Enrad.
Lyssna på avsnittet eller läs sammanfattningen.
CO2 var vanligt för 100 år sedan
Precis som med propan och ammoniak så var CO2 vanligt som köldmedium i början av 1900-talet. Jörgen berättar att på den tiden såg man CO2 som det säkraste köldmediet, då det inte var giftigt eller brännbart.
Men när de syntetiska köldmedierna kom in i bilden på 30–40-talet så började man använda dem i stället. Egenskaperna var bättre än CO2 och de var varken brännbara eller giftiga som ammoniak och propan. Det man inte visste då var dess negativa miljöpåverkan.
Från början av 60-talet var det inte längre någon som använde CO2. Sen återupptäcktes det igen av en norsk professor som föreslog att man skulle använda köldmediet till bilar. Därefter gled det in i kyldiskarna i livsmedelsbutiker och sen har det bara växt vidare, berättar Jörgen.
CO2 ställer högre krav än andra naturliga köldmedier
Andreas och Jörgen konstaterar att syntetiska köldmedierna kommer försvinna och att naturliga köldmedier är framtiden. Så även om naturliga köldmedier kräver lite mer kunskap finns det inga alternativ.
Propan och ammoniak är rätt lika de syntetiska köldmedierna när det kommer till hur de fungerar termodynamiskt. Därför kan de flesta kyltekniker enkelt förstå hur man arbetar med dem.
För CO2 är det annorlunda. Köldmediet behöver mycket högre tryck än andra naturliga köldmedier, vilket ställer andra krav på den som installerar och underhåller systemen.
Vad behöver jag som konsult som ska rita en CO2-anläggning känna till?
Du behöver känna till trycknivåerna i de olika systemen och konstruera därefter. Du behöver också veta var säkerhetsventilerna ska vara och hur man hanterar utloppsledningar. Detta ska dimensioneras på ett speciellt sätt och därför behöver man kunskap om dimensionskedjan förklarar Jörgen.
Säkerhet, årliga kontroller och övervakningssystem
Säkerhetsåtgärder och de årliga kontrollerna skiljer sig inte åt från de andra naturliga köldmedierna.
I samband med att en anläggning startar upp görs alltid en förstagångskontroll av en tredje part. Då kontrollerar man säkerhetsventiler, provtrycker och ser till att allt är i sin ordning.
Därefter ansvarar ägaren av anläggningen för årliga kontrollerna och då kollar man bland annat om systemet håller tätt och att alla ventiler fungerar som de ska.
Eftersom CO2 inte är giftigt om man inte utsätts i väldigt stora mängder, så är läckage inte farligt.
Däremot är det onödigt eftersom man då behöver fylla på oftare.
Andreas och Jörgen tycker att det är viktigt att ha ett digitalt övervakningssystem – just för att undvika saker som läckage. På Enrad övervakas till exempel alla maskiner digitalt. Genom övervakning kan man se till så att ventilerna är i sin ordning, reglera och optimera anläggningen för att spara så mycket energi som möjligt.
”Det finns mycket pengar att spara på energieffektivisering”, säger Andreas.
CO2 trivs bäst i kylan
Jörgen berättar att när det kommer till kylapplikationer så trivs CO2 bäst när det är kallt ute. Om det är varmare tappar köldmediet effektivitet snabbare jämfört med andra naturliga köldmedier.
Kollar vi på utvecklingen av CO2 så kommer det från norra Europa och har vandrat söderut. Förr pratade man om en “CO2-ekvator”. Var man söder om den breddgraden var det inte längre lönt med CO2. Men nu har utvecklingen kommit längre och i Europa funkar köldmediet bra överallt.
Det går att hitta en brytpunkt där andra köldmedier är mer effektiva när du jämför i en viss temperatur. Men Jörgen tycker det är viktigt att man beräknar på årsbasis och inte enbart på brytpunkten. Då får man en bättre bild av verkligheten.
Rätt köldmedium till rätt applikation
Jörgen som har en vetenskaplig bakgrund är mån om att en jämförelse mellan köldmedier blir vetenskapligt korrekt.
Vissa marknadsför CO2 som det bästa köldmediet till alla applikationer, men både Andreas och Jörgen säger att så inte är fallet. Det beror på miljö, teknik och andra saker i omgivningen som påverkar.
Det är viktigt att vi har neutrala aktörer som inte bara pratar för sin produkt, utan som hjälper kunden att hitta rätt köldmedium till rätt applikation.
Att du behöver välja naturliga köldmedier är det ingen tvekan om då de syntetiska fasas ut. Men vilket köldmedium som är bäst för just din applikation är något du behöver undersöka, avslutar Jörgen.
Har du frågor om naturliga köldmedier? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet från branschen och svarar gärna på alla dina frågor. Maila oss på info@enrad.se
Digitala utbildningar
Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?
I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.
Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?
Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.