Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler

Vill du lära dig mer om solceller och hybridpaneler? Oavsett om du arbetar med kyla & värme eller är intresserad av att använda miljövänliga och kostnadseffektiva energikällor till din villa så är det här ett avsnitt för dig. 

 

I avsnittet får du lära dig mer om:

  • Vad solceller och hybridpaneler är och hur de fungerar
  • Vad de kostar och hur de installeras
  • I vilka anläggningar det lönar sig mest att använda hybridpaneler


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lyssna

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler

Vad är hybridpaneler och lönar det sig att skaffa det i stället för solceller? I poddavsnittet “Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler” diskuterar Jakob Jamot, CTO och grundare av Zero Carbon Tech, och Andreas Bäckäng, VD på Enrad detta och mycket mer.

Det är lika aktuellt för dig som villaägare och för dig som arbetar inom kyla och värme.

Lyssna på avsnittet eller läs sammanfattningen.

I Sverige har solvärme en undanskymd roll

Jakob och Andreas börjar med att konstatera att båda är riktiga energinördar. Andreas har solceller och batterilager hemma och Jakob säger att även hans intresse återspeglas i hemmet.

Jakob har arbetat inom solenergibranschen i åtta år och numera fokuserar han på solceller och hybridpaneler.

Han tycker att solvärme är ett fantastiskt sätt att omvandla solenergi till användbar energi, men att det har en ganska undanskymd roll i Sverige. Den stora utmaningen är att det finns en viss avvikelse mellan när vi behöver värmen och när vi producerar den. Det saknas fortfarande bra lösningar för att lagra solvärmen på ett vettigt sätt.

Nyttja upp till 140% av solens strålar med hybridpaneler

Hybridpaneler är en vätskekyld solcell. Med den kan man nyttja solens energi till elproduktion i den mån den klarar av att producera. Värmen som blir över kan du sedan använda till annat.

Hybridpanelen ser ungefär likadan ut som en vanlig solcell. Ligger den på taket kommer du inte se någon skillnad. Den har små kanaler med värmeväxlare som ligger parallellt och går från inloppet till utloppet.

I dem använder man ett frostskyddsmedel som klarar av att jobba vid högre temperaturer än vad man normalt har i ett borrhål. Ofta är det glykol- eller glycerinlösningar som används.

Fördelen med den här typen av system är att du kan nyttja upp till 140% av solnedstrålningen, berättar Jakob.

Anledningen att det kan vara så mycket som 140% är att man kollar på hur mycket energiproduktion per kvadratmeter man får i jämförelse med solceller och solfångare. Då kan en hybridpanel plocka ut stora mängder energi i väldigt kalla temperaturer vilket gör den till en kombination av solfångare och luft/vatten-värmeväxlare.

Installation av hybridpaneler

Jakob berättar att det ofta är tre yrkesgrupper inblandade i en installation av hybridpaneler. En elektriker, en solcellsmontör och en VVS:are. Solcellsmontören sköter panelmontaget och hydrauliken bakom.

Att installera hybridpaneler är ungefär som att installera solceller. Jakob arbetar med ett fabrikat som heter dual sun som har ett system med slangar och prefabricerade kopplingar med rätt avstånd. Man lägger ut dem på taket som en vanlig solcell och kopplar samman.

Produktgarantin på hybridpaneler är 10 år medan den är upp till 25 år på solceller. Den elektriska prestandan är 25 år på båda berättar Jakob.

Andreas fyller i att det är en väldigt tacksam investering då solceller och hybridpaneler ligger stilla och slits därför inte ut med tiden.

Hybridpaneler är dyrare än solceller – lönar det sig?

Eftersom hybridpaneler har en hydraulisk del så blir de något dyrare än vanliga solceller.

Hur snabbt det återbetalar sig är svårt att räkna ut på ett bra sätt. Du behöver nämligen både ha den elektriska och den termiska delen i åtanke.

Andreas säger att hans egen payoff-tid på solpanelerna hemma i villan låg på fem år. Något folk inte riktigt brukar tro på först eftersom genomsnittet ser en lönsamhet efter 10–15 år. Men när han räknar in allt, bland annat solcellstankning av bilen, så visar det sig att det kan gå fortare än man tror.

Men hur snabbt det lönar sig är också kraftigt beroende av marknadspriset på el. Därför kan man inte gå ut och lova något som är så osäkert och kan ändras en vecka senare, säger Jakob.

Andreas flikar in att även om han gärna räknar på payoffen, är känslan av att ha lokalproducerad energi hemma viktigare. Som att odla mat i egen trädgård, man känner sig rik på ett annat sätt.

“Det är en jäklig go känsla att köra bil på något jag tankat från mitt eget tak”, säger han.

Vill du lära dig mer om hybridpaneler och solceller? Lyssna på avsnittet där Jakob och Andreas diskuterar detaljer kring avstånd på borrhålen, installation och kostnader.

Har du frågor om naturliga köldmedier? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet från branschen och svarar gärna på alla dina frågor. Maila oss på info@enrad.se

Fler avsnitt

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven thumbnail

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven

20240627

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord thumbnail

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord

20240419

EU skärper f-gasförordningen thumbnail

EU skärper f-gasförordningen

20231109

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering thumbnail

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering

20231017

AI för kyla och värme thumbnail

AI för kyla och värme

20230816

Så påverkas du av nya f-gasförordningen thumbnail

Så påverkas du av nya f-gasförordningen

20230329

Lär dig allt om vätgas thumbnail

Lär dig allt om vätgas

20230313

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi thumbnail

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi

20230123

Allt du behöver veta om CO2 R744 thumbnail

Allt du behöver veta om CO2 R744

20221023

Allt du behöver veta om ammoniak R717 thumbnail

Allt du behöver veta om ammoniak R717

20220919

Allt du behöver veta om propan R290 thumbnail

Allt du behöver veta om propan R290

20220622

Regelverken för naturliga köldmedier thumbnail

Regelverken för naturliga köldmedier

20220519

Bli hållbar med rätt akustik thumbnail

Bli hållbar med rätt akustik

20220421

Köldmedier – hur ser framtiden ut? thumbnail

Köldmedier – hur ser framtiden ut?

20220322

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?

Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.